Последици од поплави-заштитете го своето здравје

Чистење на куќите 1. Користете водоотпорни ракавици, гумени чизми, заштитни очила и маска за лице при чистење на куќата. 2. Исчистете ја мувлата, со топла вода и детергент. Кај мувли со поголем интензитет побарајте помош од стручно лице. 3. Облека … Continued

Светски ден против пушењето

Како и секоја година на 31 мај, ЈЗУ Центар за јавно Битола го одбележа Светскиот ден без тутун. Притоа уште еднаш беа изнесени следните клучни факти (според листа бр.339 ажурирана во јули 2015 година) Тутунот убива до една половина од … Continued

Европска недела на имунизација

Годинава европската недела на имунизација се одржува во периодот 24-30 април 2016 година и истата има за цел подигање на свеста околу важноста на имунизацијата. Вакцинацијата како дел од превентивната заштита е особено важна затоа што медицински е докажано дека … Continued

21-28 февруари. Недела на борба против срцево-садови заболувања

Болести на срцето – причина број 1 за смртност кај Македонците.  За разлика од пред 50 години, кога болестите на срцето и крвните садови најчесто ги напаѓаа постарите лица, сега сé повеќе се јавуваат и кај помладите. Така, има млади … Continued

Вакцинација против грип 2015 г.

Од четврток, 15.10.2015 година, во просториите на ЈЗУ Центар за јавно здравје – Битола ќе се отпочне со вакцинација на населението против сезонскиот грип – 2015/2016. Вакцината Influvac® е од реномираниот производител Abbott Biologicals-Holandija и ги поседува сите потребни сертификати, … Continued

Светски ден на срцето

      Центарот за јавно здравје-Битола со своите активности, преку пропагандни материјали и предавања, повикува сите да се придружат кон светското движење за здраво срце, за создавање на околина која ке овозможи здрави животни навики: Повеќе зелени површини Пристап до … Continued

Авионска адултна дезинсекција

На ден 22.07.1915 година (среда), во координација на Министерството за здравство, ќе се изврши авионска адултна дезинсекција на поплавените подрачја на територијата на Општините Битола, Могила и Новаци. Авионската дезинсекција ќе се изврши во утринските часови во периодот од 05 … Continued

Дезинфекција и дератизација на поплавените подрачја

Со цел спречување на ширење на заразни заболувања во 121 објект во општина Могила и 12 објекти во општина Новаци екипите на ЦЈЗ од Битола заедно со локалните самоуправи, а по препорака на Министерството за здравство, од 21.03.2015 година се … Continued

Препораки за поплавените подрачја

Мерки и препораки за населението во поплавените подрачја   Во поплавените подрачја водата од локалните водоводи, бунари и други извори да не се користи за пиење, миење на рацете и забите, за подготвување на храна, за миење садови и миење … Continued

1 2