Европска недела на превенција на ракот на грлото на матката

Европската недела на превенцијата на ракот на грлото на матката се одбележува со цел подигање на свеста на жената за ракот на грлoто на матката и можностите за превенција. Центарот за јавно здравје Битола, го одбележа преку бројни советувања и … Continued

Сезона на грип – заштитете се!

Заради спречување на ширењето на грипот ЈЗУ Центар за јавно здравје Битола Ве потсетува да се придржувате кон општите препораки за заштита од акутни респираторни заболувања, и тоа: Општи препораки за заштита од грип Да се избегнува престој во затворени … Continued

Заштитете се од студеното време

  Студеното време, особено екстремно ниските надворешни температури, можат да бидат опасни за сите и да предизвикаат различни последици по здравјето. Со цел превенирање на штетните влијанија и на последиците од студеното време и студените бранови врз здравјето на населението Центар … Continued

НАПРАВИ АНОНИМЕН ХИВ ТЕСТ

По повод 1 Декември, Светскиот ден за борба против ХИВ/СИДА, ЈЗУ Центар за јавно здравје – Битола Ве потсетува да  го проверите својот ХИВ статус. Направете анонимно, доверливо и бесплатно ХИВ тестирање! Тестирањето можете да го направите во Советувалиштето при … Continued

Aџилак во Саудиска Арабија во 2016 година

ЈЗУ Центар за јавно здравје-Битола во целост ја пренесува информацијата од Институт за јавно здравје на РМ, а која се однесува на препорачаните превентивни мерки за лицата кои патуваат на аџилак во Саудиска Арабија во 2016 година: Во согласност со … Continued

28 Јули – Светски ден на хепатитот

  Оваа година под мотото Познавај го хепатитот–дејствувај веднаш се одбележува 28 Јули – Светскиот ден на хепатитот. Визијата за елиминирање на хепатитот како закана за јавното здравје до 2030 година може да се оствари доколку луѓето и државите погодени … Continued

Патувате на Олимписки игри во Бразил?!

Од 5 август до 21 август годинава во Рио де Жанеиро ќе бидат одржани Oлимписките игри. За таа цел ЈЗУ Центар за јавно здравје – Битола упатува да се следат препораките кои ги објави Институтот за јавно здравје на РМ кои … Continued

7 Aприл-Светски ден на здравјето 2016 година: Да го победиме дијабетот!

7 Aприл светскиот ден на здравјето за 2016 година се одбележува под мотото: ДА ГО ПОБЕДИМЕ ДИЈАБЕТОТ! Познавањето на ризиците од ова заболување е клучно за зголемување на свеста за борбата против дијабетот. Историјат Проценките говореа дека во 2008 година … Continued

Светски ден на борба против ракот

Според податоците на СЗО, со над 8,2 милиони случаи годишно (13 отсто од сите смртни случаи), малигните заболувања се водечка причина за смртност во светот, најчесто во земјите во развој. Предвидувањето на СЗО е дека смртните случаи предизвикани од малигни … Continued

1 3 4 5 6 7 8