Светски ден за борба против Алцхајмерoва болест

По иницијатива на СЗО од 1994 година, секој 21 Септември се одбележува Светскиот ден на борба против Алцхајмеровата болест (Alzheimer Disease AD).Подигањето на свеста  за ова заболување, го сметаме за многу важно,затоа што тоа се шири и зема се поголем … Continued

Аџилак во Мека во 2017 година

Центар за јавно здравје Битола во прилог Ви ги доставува здравствени побарувања и препораки за патници на Аџилак во Мека во 2017 година, согласно Министерството за здравство на Саудиска Арабија. Министерството за здравство (МЗ) на Саудиска Арабија ги издаде следниве … Continued

Светски ден за борба против вирусниот хепатитис 28.07.2017

“Да го елиминираме хепатитисот”  Од 2010 година, 28 Јули, СЗО го одреди како ден за одбележување на борбата против вирусниот  хепатитис. Овој датум е одбран во чест на роденденот на човекот што  го откри вирусот на хепатитисот Б, нобеловецот,проф.Блумберг. Светскиот … Continued

31 Мај – Светски ден без тутун

Тутунот ни се заканува на сите – Речете НЕ на тутунот Заштитете го здравјето, намалете ја сиромаштијата и промовирајте  го развојот 31 Мај Светски ден без тутун   Центарот за јавно здравје Битола и оваа година се приклучува во акцијата … Continued

“Дознај ја висината на твојот крвен притисок“- Светски ден на хипертензијата 17.05.2017

“Дознај ја висината на твојот крвен притисок“– Светски ден на хипертензијата – Среда 17. 05 2017 год , А месец Мај 2017 е месец за мерење на крвниот притисок.   10 милиони изгубени животи !!   Секоја година 10 милиони … Continued

Европска недела на имунизација

Под мотото „ Заштити, спречи, вакцинирај! “ од 24 до 30 Април годинава во Република Македонија се одржува Европската недела на имунизација. Вакцината е најисплатлива јавна здравствена превентивна мерка со која се елиминирани или редуцирани на минимум многу заразни болести … Continued

Светски ден на водата 2017 – Отпадни води

Светскиот ден на водата 22 март, оваа година се одбележува под мотото „Отпадни води“. Целта на пораката е да се влијае на света на луѓето за намалување на загадувањето преку пречистување на загадените отпадни води на глобално ниво, а со … Continued

21-28 Феврури – Недела за борба против срцевите заболувања.

Кардиоваскуларните болести се водечка причина за смртност во светот. Во најголем број случаи тие долго време остануваат недијагностицирани. Со оглед на начинот на живот, во иднина се очекува бројот на лица со кардиоваскуларни болести значително да се зголемува. Еден од … Continued

Светски ден за превенција на малигните заболувања

  Секоја година на 4-ти Февруари, Светската здравствена организација (СЗО) и Интернационалната Агенција за истражување на канцерот (ИАРК) ја поддржуваат Унијата за интернационална контрола на канцерот и промовирање на начини за да се намали товарот од канцерот на општеството. Имено … Continued

Европска недела на превенција на ракот на грлото на матката

Европската недела на превенцијата на ракот на грлото на матката се одбележува со цел подигање на свеста на жената за ракот на грлoто на матката и можностите за превенција. Центарот за јавно здравје Битола, го одбележа преку бројни советувања и … Continued

1 2 3 4 5