Препораки за заштита од топло време

posted in: здрав живот | 0

  За време на топлиот период во денот (од 10 до 17ч.) избегнувајте напорни физички активности, вклучувајќи и спорт и рекреативни активности. Неопходните работи завршувајте ги до 10ч или после 17ч. Носете светла и лесна облека, (светлите бои ја рефлектираат … Continued

Авионска адултна дезинсекција

На ден 22.07.1915 година (среда), во координација на Министерството за здравство, ќе се изврши авионска адултна дезинсекција на поплавените подрачја на територијата на Општините Битола, Могила и Новаци. Авионската дезинсекција ќе се изврши во утринските часови во периодот од 05 … Continued

Вакцинација против грип 2014

posted in: здрав живот | 0

Од 27.10.2014 година, во просториите на ЈЗУ Центарот за Јавно Здравје – Битола ќе се отпочне со вакцинација на населението против сезонскиот грип – 2014/2015. Цената на поединачна доза изнесува 400,00 ден. Работно време од 07:30 – 18:00 часот секој работен … Continued

Вирусен хепатитис А

Вирусниот хепатит А (епидемиски хепатитис, заразна жолтица) е акутно вирусно заразно заболување со добра прогноза, ретки компликации и со ниска смртност. Заболувањето се пренесува по фекално-орален пат. Станува збор за заразна болест која може да се појави спорадично или во … Continued

Листериоза

Листериозата е сериозна инфекција која настанува по внесување на храна контаминирана со бактеријата Listeria monocytogenes. Иако може да се манифестира како тешка, за среќа таа е релативно ретка инфекција регистрирана кај човекот. Најчесто се регистрира  кај одредени категории на население … Continued

Болести кои се пренесуваат преку храна

Труењето со храна е многу почесто во летниот период отколку во било кое друго време во годината. Високите температури и големата влажност создаваат идеални услови за размножување на бактериите, особено во протеинската храна-месо, риба, јајца и млечни производи.  

MERS coronavirus

Превземено од Институт за јавно здравје на Р.Македонија До мај 2014 година, пријавени се повеќе од 635 случаи на MERS-CoV до СЗО. Се чини дека вирусот широко циркулира на Арабискиот Полуостров и повеќето случаи се пријавени од страна на Саудиска … Continued

Советувалиште против пушење

posted in: здрав живот | 0

        Од 22 јуни 2014 година во просториите на  ЈЗУ Центар за јавно здравје Битола започна да функционира советувалиштето за одвикнување од пушење. Целта на Советувалиштето е да се укажат штетните влијанија од пушењето, и колку никотинот … Continued

1 6 7 8 9