Светски ден против пушењето

Како и секоја година на 31 мај, ЈЗУ Центар за јавно Битола го одбележа Светскиот ден без тутун. Притоа уште еднаш беа изнесени следните клучни факти (според листа бр.339 ажурирана во јули 2015 година) Тутунот убива до една половина од … Continued

Европска недела на имунизација

Годинава европската недела на имунизација се одржува во периодот 24-30 април 2016 година и истата има за цел подигање на свеста околу важноста на имунизацијата. Вакцинацијата како дел од превентивната заштита е особено важна затоа што медицински е докажано дека … Continued

7 Aприл-Светски ден на здравјето 2016 година: Да го победиме дијабетот!

7 Aприл светскиот ден на здравјето за 2016 година се одбележува под мотото: ДА ГО ПОБЕДИМЕ ДИЈАБЕТОТ! Познавањето на ризиците од ова заболување е клучно за зголемување на свеста за борбата против дијабетот. Историјат Проценките говореа дека во 2008 година … Continued

21-28 февруари. Недела на борба против срцево-садови заболувања

Болести на срцето – причина број 1 за смртност кај Македонците.  За разлика од пред 50 години, кога болестите на срцето и крвните садови најчесто ги напаѓаа постарите лица, сега сé повеќе се јавуваат и кај помладите. Така, има млади … Continued

Светски ден на борба против ракот

Според податоците на СЗО, со над 8,2 милиони случаи годишно (13 отсто од сите смртни случаи), малигните заболувања се водечка причина за смртност во светот, најчесто во земјите во развој. Предвидувањето на СЗО е дека смртните случаи предизвикани од малигни … Continued

ЗИКА вирусна инфекција

Пред самиот крај на 2015 год. CDC (Центарот за контрола на болести – Атланта) и ECDC (Европскиот центар за превенција и контрола од Стокхолм), информираат за зголемен број на случаи на новородени со Microcephalya и вродени аномалии на централниот нервен … Continued

Конкурс на тема СИДА

ЈЗУ Центар за јавно здравје – Битола, во соработка со Општинската организација ЦРВЕН КРСТ Битола по повод Први декември, Светскиот ден на борба против Сида-та организира НАГРАДЕН КОНКУРС за основните и средните училишта во Општина Битола. Конкурсот се однесува на … Continued

Вакцинација против грип 2015 г.

Од четврток, 15.10.2015 година, во просториите на ЈЗУ Центар за јавно здравје – Битола ќе се отпочне со вакцинација на населението против сезонскиот грип – 2015/2016. Вакцината Influvac® е од реномираниот производител Abbott Biologicals-Holandija и ги поседува сите потребни сертификати, … Continued

1 4 5 6 7 8 9