Европска недела на имунизација

Под мотото „ Заштити, спречи, вакцинирај! “ од 24 до 30 Април годинава во Република Македонија се одржува Европската недела на имунизација. Вакцината е најисплатлива јавна здравствена превентивна мерка со која се елиминирани или редуцирани на минимум многу заразни болести … Continued

Монографија на ЈЗУ Центар за јавно здравје – Битола

Во рамките на Eвропската недела на имунизација ЈЗУ Центар за јавно здравје Битола ја промовираше книгата “Јавното здравство и превентивната здравствена заштита“ во Битола, од проф.др.Александар Стерјовски – Монографија на ЈЗУ Центар за јавно здравје Битола. Настанот побуди и голем … Continued

ДЕПРЕСИЈА АЈДЕ ДА ЗБОРУВАМЕ

posted in: здрав живот | 0

Светскиот ден на здравјето, на 07.04.2017 година се одржа под мотото ” ДЕПРЕСИЈА АЈДЕ ДА ЗБОРУВАМЕ “. Депресијата се дефинира како болест која ги вклучува чувствата на тага, безнадежност или беспомошност во траење од две недели и повеќе. Депресијата не е … Continued

24.03.2017-Заедно за крај на Туберкулозата

Спoред  податоците на СЗО туберкулозата стананува глобална опасност и се смета дека ја има повеќе отколку било кога порано.Се проценува дека во светот годишно се заразуваат околу 8,6 милиони луѓе, а секоја година од туберкулоза умираат 1,3 милиони луѓе. Оваа … Continued

Светски ден на водата 2017 – Отпадни води

Светскиот ден на водата 22 март, оваа година се одбележува под мотото „Отпадни води“. Целта на пораката е да се влијае на света на луѓето за намалување на загадувањето преку пречистување на загадените отпадни води на глобално ниво, а со … Continued

21-28 Феврури – Недела за борба против срцевите заболувања.

Кардиоваскуларните болести се водечка причина за смртност во светот. Во најголем број случаи тие долго време остануваат недијагностицирани. Со оглед на начинот на живот, во иднина се очекува бројот на лица со кардиоваскуларни болести значително да се зголемува. Еден од … Continued

Научете што е туларемија

Туларемијата е акутна заразна болест од која заболуваат и луѓето и животните, а ја предизвикува бактерија. Ова заболување припаѓа на групата зоонози, односно природно-огнишни инфекции. Болеста не се пренесува од човек на човек. Кој ја предизвикува болеста? Предизвикувач на заболувањето … Continued

Светски ден за превенција на малигните заболувања

  Секоја година на 4-ти Февруари, Светската здравствена организација (СЗО) и Интернационалната Агенција за истражување на канцерот (ИАРК) ја поддржуваат Унијата за интернационална контрола на канцерот и промовирање на начини за да се намали товарот од канцерот на општеството. Имено … Continued

Европска недела на превенција на ракот на грлото на матката

Европската недела на превенцијата на ракот на грлото на матката се одбележува со цел подигање на свеста на жената за ракот на грлoто на матката и можностите за превенција. Центарот за јавно здравје Битола, го одбележа преку бројни советувања и … Continued

Сезона на грип – заштитете се!

Заради спречување на ширењето на грипот ЈЗУ Центар за јавно здравје Битола Ве потсетува да се придржувате кон општите препораки за заштита од акутни респираторни заболувања, и тоа: Општи препораки за заштита од грип Да се избегнува престој во затворени … Continued

1 2 3 4 5 6 7 8 9