Европска недела на имунизација

Годинава европската недела на имунизација се одржува во периодот 24-30 април 2016 година и истата има за цел подигање на свеста околу важноста на имунизацијата.

Вакцинацијата како дел од превентивната заштита е особено важна затоа што медицински е докажано дека е најефикасната заштита од многу тешки заболувања.

Затоа под мотото „Заштити, спречи, вакцинирај …” Министерството за здравство и сите релевантни стручни лица ги повикуваат родителите да ги вакцинираат своите деца согласно календарот на имунизација.

nedela-na-imunizacija (1)

Leave a Reply