Испитување на намирници
Лабораторијата за испитување на намирници ја следи и оценува хигиенската исправност на намирниците и предметите за општа употреба согласно со законските прописи
1. Брашна, теста, леб:
- • одредување на влага
- • одредување на минерален остаток
- • одредување на киселост на леб и пецива
- • одредување на количината на полнежот
- • одредување на масти, протеини и јаглени хидрати
- • одредување на микотоксини
- • одредување на конзерванси
2. Мед и производи слични на мед:
- • одредување на вкупни редукцирачки шеќери
- • одредување на сахароза
- • одредување на киселост
- • одредување на сува материја
- • одредување на минерални материи
- • одредување на специфична тежина
- • одредување на индекс на рефракција
3. Овошни сокови и безалкохолни пијалоци
- • одредување на суви материи
- • одредување на СО2
- • одредување на конзерванси
- • одредување на киселост
4. Месо и месни производи:
- • одредување на влага
- • одредување на масти
- • одредување на протеини
- • одредување на нитрити
- • идентификација на месо
5. Млеко и млечни производи:
- • одредување на вода
- • одредување на киселост
- • одредување на специфична тежина
- • одредување на масти
- • одредување на протеини
- • одредување на микотоксини М1
6. Вино и жестоки алкохолни пијалоци
- • одредување на етанол
- • одредување на ЅО2
- • одредување на киселост
- • одредување на екстрат
- • одредување на пепел
7. Предмети за општа употреба
- • одредување на цинк
- • одредување на бакар
- • одредување на кадмиум
- • одредување на олово