НОВОСТИ

Монографија на ЈЗУ Центар за јавно здравје – Битола

| |

Во рамките на Eвропската недела на имунизација ЈЗУ Центар за јавно здравје Битола ја промовираше книгата “Јавното здравство и превентивната здравствена заштита“ во Битола, од проф.др.Александар Стерјовски – Монографија на ЈЗУ Центар за... >>>

ДЕПРЕСИЈА АЈДЕ ДА ЗБОРУВАМЕ

| |

Светскиот ден на здравјето, на 07.04.2017 година се одржа под мотото ” ДЕПРЕСИЈА АЈДЕ ДА ЗБОРУВАМЕ “. Депресијата се дефинира како болест која ги вклучува чувствата на тага, безнадежност или беспомошност во траење од... >>>

24.03.2017-Заедно за крај на Туберкулозата

| |

Спoред  податоците на СЗО туберкулозата стананува глобална опасност и се смета дека ја има повеќе отколку било кога порано.Се проценува дека во светот годишно се заразуваат околу 8,6 милиони луѓе, а секоја година... >>>

Светски ден на водата 2017 – Отпадни води

| |

Светскиот ден на водата 22 март, оваа година се одбележува под мотото „Отпадни води“. Целта на пораката е да се влијае на света на луѓето за намалување на загадувањето преку пречистување на загадените... >>>

21-28 Феврури – Недела за борба против срцевите заболувања.

| |

Кардиоваскуларните болести се водечка причина за смртност во светот. Во најголем број случаи тие долго време остануваат недијагностицирани. Со оглед на начинот на живот, во иднина се очекува бројот на лица со кардиоваскуларни... >>>

Научете што е туларемија

| |

Туларемијата е акутна заразна болест од која заболуваат и луѓето и животните, а ја предизвикува бактерија. Ова заболување припаѓа на групата зоонози, односно природно-огнишни инфекции. Болеста не се пренесува од човек на човек.... >>>

Светски ден за превенција на малигните заболувања

| |

  Секоја година на 4-ти Февруари, Светската здравствена организација (СЗО) и Интернационалната Агенција за истражување на канцерот (ИАРК) ја поддржуваат Унијата за интернационална контрола на канцерот и промовирање на начини за да се... >>>